Jumaat, 29 Mei 2009

i'm down...

"team staf kuat sangat ke team lain kat terengganu x hebat?"
[
Itu antara sedikit cebisan dialog atau cakap besar pemain staf UMT (termasuk la aku.ha3) sebelum mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan MSS Terengganu baru-baru ini.
[
"ala budak sekolah, baru setahun jagung. Nak lawan team senior. Pemain-pemain yang dah lama rasa pahit masin garam dunia volley.."
[
Mind set atau tanggapan pertama aku dan rakan sepasukan terhadap prestasi budak-budak sekolah ini. Under estimate kebolehan mereka. Natijahnya 7 set perlawanan persahabatan semua dimenangi pasukan MSST. Down, tertekan dan maruah sedikit tercalar pabila dikalahkan budak-budak sekolah. i'm down. Ubatnya rehat dan usah dikenang something yang sudah lepas. Fokus ke kejohanan sukan staf yang akan berlangsung tidak lama lagi, itu lagi penting. Pengalaman berharga.
[
Mind set pasukan "kita lagi kuat" dan under estimate pasukan lawan menyebabkan pasukan UMT (W) dikalahkan pasukan UUM. Kecewa dan sedih jelas terpancar di muka pemain terutama main six players. Semua tunduk. Tidak berani melihat muka aku. Lebih 1/2 jam mereka mendengar sesi bebelan aku. Agak "panas". Realiti yang patut mereka telan dan terima. At least their got priceless lesson that day.
[
Semua yang berlaku berkaitan dengan diri sendiri. Percaya pada diri sendiri dan pecahkan titik ais yang membeku di dalam hati. Baru kita boleh develop level confident ke tahap maksima. Bunyi seperti sesuatu yang mudah tapi amat complicated untuk dilaksanakan. Kepuasan penting tidak kira menang atau kalah. Kita sudah melakukan apa yang termampu. Bermakna kita telah all out, melakukan sesuatu pada tahap prestasi kita. Keputusannya kita masih berbangga apa yang diperolehi dan boleh mengukir senyuman mendengar pujian bukan kutukan walaupun kita kalah.
[
Aku selalu berpesan kepada pemain cari sesuatu untuk dapat tahap keyakinan diri.
[
"spike, xleh spike, blok, xleh blok, 1st ball, xleh 1st ball, set, xleh set, serve..." cuba untuk buat yang terbaik daripada yang tersenarai di atas. Bangga dengan apa yang disumbangkan bukan tertekan dengan mistakes yang "disumbangkan". No body perfect. Support dari rakan-rakan sepasukan penting. "kalu xleh semua g tgh2 jalan, suh lori gilis je...".he3.
[
p/s: Cikgu pernah berpesan. Buat sesuatu biar puas hati. No regret. Untuk dapatkan semua itu perlukan pengorbanan. Practice make perfect.

Rabu, 27 Mei 2009

monkey & demon

Selasa, 26 Mei 2009

Dongeng, Realiti & Motif

"Bla..bla..bla.."salah seorang daripada kawan aku mengeluarkan kata-kata. Aku yang agak blur dengan apa yang hendak disampaikan, "apa motif ko sob..."soalan itu sering kan aku tanya kembali kepada dia. Dengan laju & ringan tangan serta kaki dia mengejar aku. Nasib baik aku terer, berjaya mengelak ancaman seperti itu. Meminjam kata-kata orang jiwang, langit tidak selalu cerah, ku sangkakan panas sampai ke petang hari. Tiba-tiba hujan di tengahari (ye dok ayat aku nih, men blasah je nih). Jadi kadang-kadang tangan dia sempat juga landing ke bahu aku. Sakit. Tetapi itulah benda yang biasa aku sakat pabila dia mengeluarkan kata-kata.
[
"motif aku macam ni..." ayat untuk menyelamatkan diri bila mula berbicara dengan aku. Tidak perlu aku tanya. Cuma aku tertarik dengan satu statement yang dikeluarkan dia baru-baru ini. "dulu apa motif'y..skang ad dongeng & realiti.." Aku hanya membalas dengan satu senyuman yang agak manis.
[
Menyentuh mengenai dongeng dan realiti, itulah 2 perkataan keramat yang biasa aku gunakan untuk menaikkan motivasi pemain di UUM minggu lepas. Tidak pasti ia membakar semangat atau masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Secara realiti kedua-dua pasukan berjaya melangkah ke suku akhir. Tahniah.
[
UMT vs UKM. UMT vs UTM.
[
Secara dongengnya, mustahil untuk UMT mengalahkan pasukan-pasukan gergasi ini. Realiti selepas perlawanan, erm...berjaya juga pemain-pemain menyekat pasukan gergasi ini daripada menang teruk - memetik kata-kata Wak - Realiti kita boleh melawan. Bukan boleh atau senang di "ayam-ayam" kan pasukan pilihan ini. Keluar peluh jantan juga pasukan ini berlawan dengan pasukan UMT.
[
"Menyentuh mengenai kisah dongeng, kita tidak akan dapat mengalahkan mereka, mungkin itu sudah tersurat pada qada' & qadar. tapi ingat, ALLAH berikan kita sesuatu yang istimewa dipanggil usaha. Dari usaha tanpa mengenal erti putus asa kita akan mengubah (walaupun tidak banyak) realiti yang akan ditempuhi sekejap lagi. Tunjukkan pada mereka kisah dongeng ini tidak semestinya penamat seperti ini."
[
p/s: Kisah-kisah dongeng selalunya happy ending. Katak menjadi putera raja, gadis kampung menjadi puteri raja, dapat harta karun yang melimpah ruah dll. Tetapi yang penting ia tersirat dengan 1001 moral yang boleh dibuat pengajaran untuk penambah baikan realiti kehidupan kita sehari-hari.

Ahad, 10 Mei 2009

erm...sunrise

erm...pemandangan yang sempat aku snap menggunakan SLR Bob selepas menyelak tirai tingkap rumah bos di tepi pantai Batu Rakit, Terengganu. Suasana hening pada 6.30 pagi pada 11 Mei 2009.