Jumaat, 21 Ogos 2009

Ramadhan..macam-macam.

Usol li.....
Usol li....
Usol li...
[
Si A : nak niat ape 2?
Si B : niat pose tuk esok.
Si A : duk usol li..usol li..memang sampai ke pagi esok jawabnya tak dapat niat pose. nawai tu sau ma gha din....
Si B : ooo...ku ingatkan usol li..patut pun dari tadi tak dapat-dapat..
[
[
Allah....hu akhbar Allah....hu akhbar.
[
Berkumandang azan magrib memecah kesunyian, menandakan umat islam yang menunaikan kewajipan seharian di bulan Ramadhan untuk melepaskan lapar dan dahaga.
[
Bismilla hir rahman nir rahim.. Tangan ditadah tanda mensyukuri nikmat Illahi.
Allah..... Nikmatnya rezeki yang dikurniakan di depan mata.
Allah.... Masing-masing berpandangan.
Allah... Masing-masing melihat hamba Allah yang membaca doa.
Allah hum maf tah alai naa...
[
Si A : wei...ko baca doa ape tue?doa buka pose la...
Si B : silap ke?
Si A : Allah hum maka la sum tu...
Si B : yeke..patut pun rasa lain je. tak ingat...

Isnin, 10 Ogos 2009

Ahad, 2 Ogos 2009

Alasan tidak memberi komitmen...

we shout, we laughs, we tough!
[
Bait-bait visi (mungkin) kelab yang ditubuhkan untuk ahli-ahlinya merasai apa yang dinyatakan di atas. Bunyi menarik sekali dan perancangan untuk mencapai visi tersebut pula tampak begitu sempurna. Sangat sempurna di atas kertas dan semasa perbincangan di dalam bilik mesyuarat.
[
Namun pabila dilaksanakan shout, laughs dan tough bagaikan ditinggalkan we begitu sahaja. We sangat mementingkan diri sediri. Murid sekolah rendah pun tahu we ini mengambarkan ramai. Berbalik pada term di atas, we merujuk pada penglibatan semua ahlinya untuk merasai visi yang telah ditetapkan. Mungkin lebih daripada itu.
[
"untungnya korang, dapat staf sebaya je..nak wat pepe pun senang...."
[
Statement yang dikeluarkan staf-staf daripada PTJ lain yang mungkin iri hati. Rasanya segelintir staf PTJ yang dipuji ini tidak merasa apa-apa dengan kelebihan yang dimiliki ini. Baru-baru ini, kelab yang baru belajar merangkak telah menganjurkan satu program untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara staf. Itu objektif utamanya. Kedengaran suara-suara sumbang yang mengatakan kelab tidak aktif. Maka muncullah beberapa insan yang berani menyahut cabaran untuk menutup mulut mereka itu. Tulang belakang ini bertungkus lumus untuk menjayakan program untuk sesempurna yang mungkin. Banyak masa dan tenaga dikorbankan. Hasilnya sangat mengecewakan. Mula timbul isu dan krisis dalaman seterusnya dia membuat keputusan yang dianggap terbaik pada hemahnya. Pada hemah aku, keputusan tidak matang. Terlalu emosi dan marah.
[
Ekoran daripada keputusan yang dibuat, muncul pula hero heroin untuk menyelamatkan keadaan dan hubungan antara pihak yang berkenaan.
[
"ala..bukannya xnak pegi, x ingat nk hantar ...... je"
[
Rasa lega pabila mendapat respon yang agak positif dari majoriti staf yang memberi alasan seperti di atas. Pabila mendapat kuota atau jumlah yang minima untuk menjayakan program ini, ia diteruskan. Ramai sangat yang ingin menikmati pemandangan indah dan anugerah Illahi yang tidak ternilai itu. Jika dibatalkan, ramai akan kecewa. Seminggu sebelum ia dijalankan ramai mengesahkan penyertaan. Tinggal 2-3 hari sebelum ia dijalankan, ada segelintir mereka yang merasai alasan mereka sangat kukuh untuk menarik diri. Kekosongan yang ditinggalkan bagaikan bala kepada urusetia untuk menjayakan program ini.
[
Untuk pengetahuan, 25 orang peserta diperlukan untuk menjayakan program ini. Di masa sekarang, tiada yang percuma. Masuk tandas kena bayar. Terpaksalah urusetia yang terbabit menebalkan muka untuk menjemput orang luar. Jutaan terima kasih diucapkan kepada mereka yang sudi menyertai. Malah bertambah perit, ada urusetia terpaksa membayar kos beratus ringgit kerna staf-staf berkenaan yang menarik diri di saat-saat akhir.
[
Pelbagai alasan diberikan kerna tidak boleh memberi komitmen. Kadang-kadang ia bagaikan mementingkan diri sendiri. Benda ini bukannya diwar-warkan sehari dua. Sudah lama dirancang. Ibu mengandung pun boleh menyertai program dan menjayakan aktiviti yang direncana. Tanpa teman si suami pula tu. Malu la. we shout, we laughs, we tough tidak akan ke mana jika kita terus memberi alasan..
[
- xde duit..
- kena jaga ikan la...
- sori x dpt join..
- standby kt hatcheri..
- nanti la cnfirm mula...
- sib baik ak ad kt kmpus..
- ada kerja la..
- kena g kenduri la..
- famili beso sgt..
- dll (sape berminat nak tambah dialu-alukan, byk lg alasan ni)
[
p/s: hendak seribu daya.